Peripapillaire atrofie

peripapillaire atrofie

Slope of the peripapillary nerve fiber layer surface in glaucoma.

Curcio ca, saunders pl, younger pw, malek. Peripapillary chorioretinal atrophy: Bruchs membrane changes and photoreceptor loss. Rensch f, jonas. Direct microperimetry of alpha zone and beta zone parapapillary atrophy. Jonas jb, gusek gc, fernandez. Correlation of the blind spot size to the area of the optic disk and parapapillary atrophy. Lee ky, tomidokoro a, sakata r,. Cross-sectional anatomic configurations of peripapillary atrophy evaluated with spectral domain-optical coherence tomography. Shimada n, ohno-matsui k, nishimuta a,. Peripapillary changes detected by optical coherence tomography in eyes with high myopia. Caprioli j, park hj, ugurlu s, tanden hoffman.

peripapillaire atrofie
ca, hee mr, lin cp,. Imaging of macular diseases with optical coherence tomography. Lai e, wollstein g, price ll,. Optical coherence tomography disc assessment in optic nerves with peripapillary atrophy. Ophthalmic Surg Lasers Imaging.
peripapillaire atrofie

Peripapillary Atrophy, american Academy of Ophthalmology


Fantes fe, anderson. Clinical histologic correlation of human buikhuid peripapillary anatomy. Jonas jb, konigsreuther ka, naumann. Optic haar disc histomorphometry in normal eyes and eyes with secondary angle-closure glaucoma. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. Kubota t, jonas jb, naumann. Direct clinico-histological correlation of parapapillary chorioretinal atrophy. pmc free article, pubMed.

Hoge bijziendheid (myopie netvlies-afwijkingen


De zenuwvezels komen uiteindelijk terecht in de ziencentra van de hersenen (optische schors of occipitaal kwab). Dit deel van de hersenen bevindt zich in het achterhoofd. Hier vindt de feitelijke visuele waarneming plaats. De gele vlek in het oog bevat de meeste receptoren en neemt dan ook een groot deel van de optische schors in beslag. Dit verklaart waarom met de gele vlek zo scherp kan worden gezien (voor meer details over de oogzenuwbanen zie folder functie oogzenuwbanen ). Het onderzoek de oogarts kan met een oogspiegel de binnenkant van het oog beoordelen. Van de oogzenuwbanen is alleen de kop van de oogzenuw te zien (papil). Voor aandoeningen in het verloop van de oogzenuwbaan kunnen aanvullende onderzoeken noodzakelijk zijn (zie website ) bijv: - gezichtsveld onderzoek  lees verder - echografie  lees verder - electrodiagnostisch onderzoek  lees verder - oct (optical coherence tomography)  lees verder - ct of mri scan (verricht door.

peripapillaire atrofie

Doorsnede door de papil (begin van de oogzenuw). De oogzenuw loopt door de ruimte van de oogkas naar achteren, gaat door een opening in de schedelbasis en komt terecht in de schedelholte. In de schedelholte liggen de hersenen. De beide oogzenuwen (van beide ogen) komen vanuit de oogkas samen in de schedelholte en kruisen elkaar. Dit kruispunt wordt het chiasma rimpels opticum genoemd en bevindt zich boven de hypofyse (de hormoonklier). In het chiasma worden de zenuwvezels van beide ogen gebundeld.

Een deel van de zenuwvezels van beide ogen kruist elkaar in dit chiasma. In dit kruispunt wordt de helft van de informatie afkomstig van het linker oog naar de linker hersenhelft gestuurd (ongekruiste zenuwvezels) terwijl de andere helft naar de rechter hersenhelft gestuurd wordt (het gekruiste deel). Ditzelfde geldt ook voor het rechter oog. Elke hersenhelft ontvangt zo halve beelden uit beide ogen. Na de kruising (chiasma) ontspringen vervolgens 2 banen waarvan de éne baan naar de linker hersenhelft en de andere baan naar de rechter hersenhelft loopt. Ze vervolgen hun weg naar het achterste deel van de hersenen. Zon baan wordt de tractus opticus genoemd.

Glaucoom, hoge oogdruk, glaucoomoperatie, oogspanning

De zenuwvezels zijn nog niet gekruist (dus, de rechter oogzenuw bevat alleen zenuwvezels van het rechter oog en de linker oogzenuw bevat alleen zenuwvezels van het linker oog). Vanuit de papil komen de bloedvaten het oog binnen. Deze bloedvaten voorzien het netvlies van bloed/zuurstof. Het aanvoerend bloedvat wordt de arteria centralis retinae genoemd (cra het afvoerend bloedvat wordt de vene centralis retinae (CRV) genoemd. Deze bloedvaten betreden het voorste deel van de oogzenuw (in de eerste 10-12 mm van de oogzenuw d e oogzenuw (papil een overzichtsfoto (doorsnede van het oog) met een detail van het omkaderd gebied. Daarnaast een 2 detailopnames van de papil (kop van de oogzenuw cra centrale retinale reuma arterie, crv centrale retinale vene, lc lamina cribrosa,. Post arteria ciliaris posterior, papil de kop (begin) van de oogzenuw.

peripapillaire atrofie

Ziekten oogzenuw, hersenbanen (infact, cva, bloeding

Alle zenuwvezeltjes, afkomstig van de removal staafjes en kegels van het netvlies, komen bij elkaar in de kop van de oogzenuw (papil dit zijn ruim.4 miljoen zenuwvezels. Aan de binnenzijde van de oogbol is de kop van de oogzenuw zichtbaar (dit is het deel van de oogzenuw dat vast zit aan de oogbol). Dit heet de papil (zie tekening). Achterin het oog bevindt zich de oogzenuw ( nervus opticus ). Dit is in feite de informatiekabel die het oog verbindt met de hersenen. Op de plaats van de papil zitten geen zintuigcellen waardoor men met dit gebied niet kan kijken. In het gezichtsveld is deze plek terug te vinden als de blinde vlek. In de papil en de oogzenuw zitten alleen de zenuwvezels van het betreffende oog.

Inhoudsopgave: (mn bedoeld voor co-assistenten en (para)medici). Het verloop van de oogzenuw en de hersenbanen. Afwijkingen van de papil (oogzenuwkop) en de oogzenuw: glaucoom (papilexcavatie) een ontsteking (neuritis optica) een bloedvatafsluiting in creme de oogzenuw (aion) druk op de oogzenuwbaan papil-oedeem (gezwollen oogzenuw) papil-atrofie (bleekheid van de oogzenuw) aangeboren afwijkingen: optic drusen, mergvlammen, optic pi, optic nerve hypoplasie tilted disk (scheve implant. Lichtstralen vallen, via de ooglens door het glasvocht op het netvlies (retina). In het netvlies liggen de kegeltjes en de staafjes (fotoreceptoren) die de lichtstralen opvangen. Onder invloed van de fotopigmenten (oa rodopsine) in het netvlies wordt de lichtenergie omgezet in elektrische energie. De fotoreceptoren worden geprikkeld en geven dit elektrische signaal door aan de zenuwvezels.

Oct onderzoek (oct-scan) in Oogheelkunde, netvlies-scan

Jonas jb, fernandez mc, naumann. Glaucomatous parapapillary diarree atrophy: occurrence and correlations. Xu l, li y, wang s,. Characteristics of highly myopic eyes: the beijing eye study. Jonas jb, nguyen xn, gusek gc, naumann. Parapapillary chorioretinal atrophy in normal and glaucoma eyes. Invest Ophthalmol Vis Sci.

Peripapillaire atrofie
Rated 4/5 based on 576 reviews
Recensies voor het bericht peripapillaire atrofie

  1. Majefu hij schrijft:

    Afwijkingen in de gele vlek (myope maculopathie) Dit is een afwijking in de gele vlek (macula) die kan leiden tot een vermindering van het gezichtsvermogen. Er zullen meerdere controles nodig zijn om te bepalen of er voldoende drukdaling plaatsvindt en/of er geen storende bijwerkingen optreden door het gebruik van druppels. De behandeling dient ervoor om verdere beschadiging van de oogzenuw en het gezichtsveld te voorkómen of te stabiliseren.

  2. Wumyze hij schrijft:

    Deze behandeling bestaat uit een vitrectomie met verwijderen van de ilm (al of niet met gastamponade). Bij een verhoogde hersendruk is er een belemmering van de afvoer van hersenvocht. Deze spanning wordt "de oogdruk" genoemd. Verwachtingen / Prognose zoals beschreven is het doel van de behandeling het verminderen van de oogdruk.Jouw feedback:

Uw e-mail zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

U kunt maximaal vier foto's van de formaten jpg, gif, png en maximaal 3 megabytes bijvoegen: